Can We Control Our Happiness?

👉 Türkçe'si Aşağıda 👇

"Happiness doesn't get magically bestowed on us. It's a skill we need to practice each and every day." -Paul Minors ...

(EN) - I've read a blog¹ recently and I loved it. The author is Paul Minors. I don't know how old he is but from the looks of him, he is still young yet he seems wise beyond his years.

The article I've come across was about happiness and I'm going to share his thoughts here.

He starts his blog by asking if you've ever met anyone who's always happy, who's overwhelmingly positive or if you ever think that there's a secret to happiness. He doesn't know if there's a secret to happiness but he surely knows his way of getting closer to finding his own "secret" to happiness. "It starts with your definition of happiness" he says. "The key is to have a clear idea of what happiness means for you and to take deliberate action towards this definition." he sums up. Simple, right? Yes, but simple isn't always easy as we all know...

On the other hand, easy or not, thousand miles begins with a single step, folks. All you have to do is to dedicate some time to coming up with your own definition, then to start practicing daily habits that support your idea of happiness.

So, if you haven't found your own "secret" way just yet, please take a look at his blog. He's got simple yet very effective suggestions... or briefly here is how he thinks;

He knows that happiness means different things to different people. That's why everyone needs to define their own way of happiness. In his opinion, when we don't define happiness, we default to focusing on something that's easy to measure -money. He knows that we can earn more money. But, he also knows that even if we do, this additional income doesn't really bring about any additional happiness. Because, we're only human... when our income increases, our spending inflates too. It's a vicious circle if this pattern is not recognised. This is another reason why we need to think about what happiness means for us. This also helps us recognize the things in our lives that weighs us down and makes us unhappy. Hence, he continues, we can try a number of things to create our own definition of happiness so to start taking actions towards it.
- Use a journal, he says. In order to brainstorm ideas and make sense of your thoughts.
- Go for long walks and take time out to think your ideas through.
- Talk with your family and friends so to hear what they value.
- Think about what you'd do if money was no object? How would you spend your time?
- And when you define your way of happiness, start taking deliberate actions.

Well... it's this simple yet not very easy to achieve, I know. However, you can give this a chance, only if you really want to. If you decide to give it a try, you can use meditation to ease your way. You know, it helps to quiet your mind, helps to relieve your stress and reduce your anxieties. It works for me anyway. Who knows, it may work for you too. What's there to lose anyway, folks?

May happiness be with you always...

Citation:
¹ "Happiness is a skill. Are you practicing it?" by Paul Minors (www.paulminors.com)



"Mutluluk, sihirli bir şekilde bize bahşedilen bir lütuf değildir. O, her gün tekrarlanması gereken bir beceridir." -Paul Minors ...

(TR) - Yakın zamanda bir blog¹ okudum ve cok sevdim. Yazarı Paul Minors. Kaç yaşında olduğunu bilmiyorum ama görünüşüne göre hala çok genç, ancak yaşının da çok ötesinde bir olgunluğa sahip gibi.

Karşıma çıkan yazısı mutluluğa dairdi ve burda onun düşüncelerini paylaşacağım.

Blog'una, siz hiç her daim mutlu, ezici bir şekilde pozitif birisiyle karşılaştınız mı veya hiç mutluluğun bir sırrı var mı diye düşünüyor musunuz sorularını sorarak başlıyor. Mutluluğun bir sırrı olup olmadığını bilmiyor ama kendi mutluluk sırrına yaklaşacak yolu bildiği kesin. Diyor ki, kendi mutluluk tarifinizle başlar. Anahtar, sizin için mutluluğun ne anlama geldiğine dair net bir fikrinizin olması ve bu tanıma göre tasarlanmış adımları atmanızdır, diye özetliyor. Basit, değil mi? Evet fakat, hepimizin bildiği gibi, basit olan her zaman kolay değildir...

Diğer taraftan, kolay ya da değil, başlamak bitirmenin yarısıdır, arkadaşlar. Tek yapmanız gereken kendi tanımınızı oluşturacak zamanı vermeniz, sonra da bu tarifinizi destekleyecek şekilde belirli günlük alışkanlıkları uygulamaya koymanız.

Böylece, eger ki henüz kendi sırrınızı bulamadıysanız, lütfen bloguna bir göz atın. Gayet basit ama bir o kadar da etkili önerileri var... veya işte kısaca nasıl düşündüğü;

Mutluluğun, farklı insanlar için farklı şeyler ifade ettiğini biliyor. Bu yüzden de herkesin kendi mutluluk yolunu tanımlaması gerekiyor. Ona göre, mutluluğu tanımlamadığımızda, yerine otomatikman kolay ölçülebilir bir şeyi -parayı- koyuyoruz. Daha çok para kazanabileceğimizin farkında. Ama kazansak bile, bu ek gelirin mutluluğumuza gerçekten de bir ek olamayacağını da biliyor. Çünkü hepimiz insanız... gelirimiz arttıkça, harcamalarımız da artıyor. Eğer bu düzenin farkına varılmazsa da, bu bir kısırdöngü oluyor. Bu da, neden mutluluğun bize ne ifade ettiğini düşünmemiz gerektiğini gösteren diğer bir neden. Bu aynı zamanda bizim, hayatlarımızda bizi aşağıya çeken ve mutsuz eden şeyleri tanımamıza da yardımcı oluyor. Nitekim, kendi mutluluk tanımımızı oluşturup ona doğru adım atmaya başlamak için bir kaç şey deneyebilirsiniz, diye devam ediyor.
- Günlük tutun, diyor. Beyin fırtınası yapmak ve düşüncelerinizi anlamlandırmak için.
- Fikirlerinizi iyice tartmak için mola alın ve uzun yürüyüşler yapın.
- Onların da neye önem verdiklerini duymak için aileniz ve arkadaşlarınızla konuşun.
- Eğer para sorun olmasaydı, ne yapardınız diye düşünün. Zamanınızı nasıl geçirirdiniz?
- Ve kendi mutluluk yolunuzu tanımladığınızda, belirli adımları da atmaya başlayın.

Yani diyorum ki... bu kadar basit ancak gerçekleştirmesi kolay da değil, biliyorum. Böyle olmakla birlikte buna bir şans da verebilirsiniz, eğer ki gerçekten istiyorsanız. Ola ki denemeye karar verirseniz de, yolunuzu kolaylaştırmak için meditasyonu kullanabilirsiniz. Zihninizi sessizleştirmeye, stresinizi hafifletmeye ve endişelerinizi azaltmaya yardımcı oluyor, biliyorsunuz değil mi? En azından benim için işe arıyor. Kimbilir, belki size de yarayabilir. Hem deneyerek ne kaybederiz ki, arkadaşlar?

Mutluluk her daim sizinle olsun...

Alıntı:
¹ Paul Minors'ın "Happiness is a skill. Are you practicing it?" başlıklı blogundan (www.paulminors.com)

Comments

Popular posts from this blog

Never Thought About It Before, But ... Could someone please explain to me WHY?

Do You Know What's The Most Vicious Cycle We Can Easily be Trapped into?

Time Rules Our Lives ... But What, Exactly, Is Time?